شیوه نامه آموزش های آزاد
بسمه تعالی
شیوه نامه اجرای آموزشهای آزاد دانشگاه اصفهان
مدیریت آموزشهای الکترونیکی و آزاد دانشگاه اصفهان در چارچوب مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوري به برگزاري دورههاي آموزشي آزاد ميپردازد. اين شيوهنامه به منظور فراهم نمودن امکان استفاده از تواناييها و تخصص اعضاي هيأت علمي و دانش آموختگان تحصيلات تکميلي دانشگاه در ارائه خدمات آموزشي-تخصصي به اشخاص، موسسات و نهادها در قالب دورههاي تخصصي آزاد تدوين شده است.
ماده ۱: تعاریف
۱-۱. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که در این شیوه نامه به عنوان وزارت شناخته میشود.
۱-۲. دانشگاه اصفهان که در این شیوه نامه دانشگاه خوانده میشود.
۱-۳. مرکز آموزشهای آزاد دانشگاه اصفهان که در این شیوه نامه مرکز خوانده میشود.
۱-۴. شورای آموزشهای آزاد که در این شیوه نامه شورا نامیده میشود متشکل از اشخاص حقيقي و حقوقي است که توسط شوراي آموزشي دانشگاه معرفي و احکام آنها توسط معاون آموزشي و تحصيلات تکميلي دانشگاه صادر ميشود. وظيفه اين شورا تدوين شيوه نامه ها و تعيين سياستهاي کلان دانشگاه در حوزه آموزش آزاد مي باشد.
۱-۵. دورههای آموزشی شامل مواردی است که خارج از نظامهای ترمی یا سالي واحدي و سرفصلهاي مصوب رشته ها، تحت مقررات اين شيوه نامه برگزار مي شوند. اين آموزش ها بر حسب محتوا و طول آنها به کارگاه آموزشی، دوره آموزشی کوتاه مدت، دوره آموزشی بلند مدت و آموزش آزاد تک درس تقسیم می شود.
۱-۶. دوره آموزشی کوتاه مدت که در این شیوه نامه دوره کوتاه مدت خوانده میشود به دورههای آزاد فشرده برای يک يا چند موضوع آموزشي گفته ميشود که خارج از نظامهاي ترمي يا سالي واحدي و سرفصلهاي مصوب رشته ها در مدتي کمتر از يك سال ارائه مي شوند.
۱-۷. دوره آموزشی بلند مدت که در این شیوه نامه دوره بلند مدت خوانده میشود به دورههای آموزشی آزادي گفته ميشود که حداقل يک سال به طول انجامد و بيش از يک ماده آموزشي در آن ارائه ميشود.
۱-۸. کارگاه آموزشی که در این شیوه نامه کارگاه نامیده میشود به دوره کوتاه مدت کمتر از ۱۶ ساعت گفته میشود که جهت آموزش تخصصي يك مهارت خاص به شركت كنندگان برگزار ميشود. تعامل دو طرفه بين مدرس و مخاطب در ارائه و تدوين محتواي آموزشي از ويژگيهاي كارگاه است.
۱-۹. آموزش آزاد تک درس همان دروس دانشگاهی در حال ارائه به دانشجویان است که به دانشجویان یا سایر متقاضیان اجازه داده ميشود با رعايت ضوابط و مقررات و اجازه استاد و پرداخت شهريه در کلاس حضور يابند.
۱-۱۰. مجری به شخص یا اشخاصی حقیقی یا حقوقی گفته ميشود که مديريت دوره شامل طراحي، بازاريابي، دعوت از مدرسين و اجراي يک دوره را به عهده ميگيرند.
۱-۱۱. مدرس به استادی که تدریس تمام یا بخشی از دوره را عهده دار است گفته میشود.
۱-۱۲. موسسات آموزش آزاد به موسسات آموزشی یا پژوهشی خارج از دانشگاه و دارای مجوز از مراجع قانونی گفته میشود که در برگزاري دورههاي آموزشي آزاد مشترک با دانشگاه مشارکت دارند و در اين شيوه نامه "موسسه" خوانده میشوند.
ماده ۲: اهداف
۲-۱. شفاف سازی فرایندهای اداری در تعریف و اجرای دورههاي آموزشي آزاد
۲-۲. فراهم نمودن امکان استفاده از توان علمی تخصصی اعضای هیأت علمی و صاحبان فن در ارائه خدمات آموزشی به جامعه
۲-۳. گسترش دورههای آموزشی تخصصی خارج از مقررات آموزشی دورههای رسمی دانشگاه
۲-۴. ارتقای سطح دانش، بینش و مهارتهای تخصصی افراد جامعه
۲-۵. آشناسازی دانشپذیران با مبانی علمی دوره مورد نظر
۲-۶. آشنا ساختن دانشپذیران با آخرین فناوری ها و همخوان کردن معلومات آنها با شرایط و مقتضیات زمان
۲-۷. رفع نیازهای علمی و تخصصی کارکنان موسسات، وزارتخانه ها و ادارات
ماده ۳: وظایف مرکز
۳-۱. طراحی، اجرا و نظارت بر دورههای آموزشی آزاد تخصصی و عمومی
۳-۲. بررسی دورههای پیشنهادی مجریان و فراهم نمودن مقدمات اجرای آنها
۳-۳. ارزیابی دوره های برگزار شده، عملکرد مدرسین و سایر شرایط و ارائه گزارش به شورا
۳-۴. عقد قرارداد با موسسات یا افراد جهت برگزاری دورههای آزاد مشترک و پیگیری امور مالي
۳-۵. تدوین برنامهها و جداول زمانی برنامهها
۳-۶. صدور گواهی شرکت در دوره
ماده ۴: دامنه فعالیت
۴-۱. تمامی دورههای آموزش آزاد در دانشگاه زیر نظر این مرکز انجام میشود.
۴-۲. کلیه مراکز و واحدهای دانشگاه (مانند مراکز زبانآموزی، مرکز آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانها، مرکز TDC و ...) با حفظ ساختار اداری و وابستگی سازمانی کنونی فعالیتهای آموزشي آزاد را در قالب مقررات و ضوابط آموزشهاي آزاد انجام خواهند داد.
۴-۳. مرکز میتواند با رعایت مقررات و تایید شورای آموزشهای آزاد نسبت به برگزاری دورههای آموزش آزاد در خارج دانشگاه به طور مستقل یا مشترک با سایر موسسات معتبر اقدام نماید.
ماده ۵. طول دوره
۵-۱. طول کارگاه آموزشی حداقل ۴ و حداکثر ۱۶ ساعت خواهد بود.
۵-۲. طول دوره آزاد در یک موضوع آموزشی حداقل ۱۶ ساعت و حداکثر ۴۸ ساعت خواهد بود.
۵-۳. دورههای بلند مدت حداقل در مدت یک سال و حداکثر در مدت دو سال انجام می شود.
ماده۶. نحوه اجرای دورهها
۶-۱. پیشنهاد دوره: دوره میتواند توسط خود مرکز، یکی از واحدهای وابسته به دانشگاه، موسسات، مراکز علمی خارج از دانشگاه و یا يکي از اعضاي هيأت علمي دانشگاه پيشنهاد داده شود.
۶-۲. در پیشنهادیه دوره باید عنوان، هدف، محتوا، طول دوره، نوع مخاطب و شرایط آن و هزینه ها مشخص باشد.
تبصره: در صورتی که صاحب ایده و طراح دوره یک شخص نباشند بایستی به صورت مکتوب در مورد میزان سهم مشارکت به توافق برسند.
۶-۳. بررسی و تصویب دوره در شورا: مجری، محتوا، مدرسین، طول دوره و سایر موارد هر دوره آموزشی پس از تصویب در کمیته تخصصي، در شوراي سياستگذاري بررسي شده و در صورت تصويب جهت اجرا به مجري ابلاغ ميشود.
۶-۴. عقد قرارداد: به استثنای دورههایی که توسط خود مرکز طراحی و اجرا میشود در سایر موارد مجري بايد قبل از اجرا نسبت به اخذ مجوز از مرکز يا عقد قرارداد با مرکز اقدام نمايد.
۶-۵. اجرای دوره: دوره توسط مجری و با نظارت مرکز انجام میشود و پس از اتمام دوره، گواهی پایان دوره توسط مرکز صادر میشود.
۶-۶- عوامل اجرایی: شامل مجری و مدرس یا مدرسین میباشند.
۶-۷- شرکت کنندگان در کارگاه ها میتواند از اعضای هیات علمی، دانشجویان، کارشناسان و یا متقاضيان مرتبط از بيرون دانشگاه باشند.
۶-۸-کارگاه هایی که قرار است عضو هیات علمی دانشگاه برای سایر سازمان ها و موسسات در خارج از دانشگاه برگزار نمايد بايد با مرکز آموزش هاي آزاد هماهنگي به عمل آورد. بديهي است در اين موارد مرکز آموزشهاي آزاد همکاري هاي لازم را انجام خواهد داد.
۶-۹- مجری کارگاه می تواند از حمایت های مرکز آموزش های آزاد مثل استفاده از سایت براي ثبت نام و پرداخت هزينه دانشپذير، طراحي پوستر يا بنر، چاپ بنر تبليغاتي و تعدادي پوستر استفاده نمايد و در صورت تقاضاي بيشتر، با کسر مبلغ بيشتري به عنوان بالاسري مرکز مي تواند آن را براي مجري کارگاه تامين نمايد.
ماده ۷: آموزشهای ضمن خدمت مدیران و کارکنان نهادها و موسسات
۷-۱. این گونه دوره ها بر حسب نیاز ادارات و نهادها و برای افزایش دانش کاربردی شاغلین تعريف و اجرا ميشود. برگزاري دوره در قالب قرارداد تنظيمي بين دانشگاه و نهاد يا موسسه متقاضي و در محل دانشگاه يا موسسه خواهد بود
ماده ۸: دورههای مشترک
۸-۱. مرکز میتواند نسبت به برگزاری دورههای آزاد مشترک با سایر نهادهای دولتی يا غير دولتي يا مراکز علمي پژوهشي معتبر داخلي يا خارجي در قالب قرارداد تنظيمي با شرايط زير اقدام نمايد:
۸-۱-۱- برگزاری دوره مشترک و محتوای آن به تصویب شورا رسیده باشد.
۸-۱-۲- حداقل یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه در دوره به صورت مجری يا مدرس مشارکت داشته باشد.
۸-۱-۳- دوره در دانشگاه یا در مکانی که مورد تایید مرکز باشد برگزار شود.
۸-۱-۴- تمام مراحل دوره از جمله تبلیغات دوره با هماهنگی و نظارت مستمر مرکز اجرا شود.
۸-۱-۵- گواهی پایانی با امضای مشترک رئیس مرکز و مسئول موسسه مشارکت کننده یا با توافق طرفين فقط توسط دانشگاه صادر ميشود.
۸-۲. در قرارداد دورههای مشترک که فقط با نظارت مرکز برگزار میشود سهم دانشگاه باید حداقل ۲۵% از کل درآمد دوره باشد.
۸-۳. در قرارداد دورههای مشترک که با نظارت مرکز و در محل دانشگاه اصفهان برگزار میشود سهم دانشگاه حسب مورد ۳۵% تا ۴۵% از کل درآمد دوره باشد.
ماده ۹: افراد واجد شرایط ارائه دورههای آزاد
۹-۱. اعضای هیأت علمی دانشگاه دارای رتبه علمی حداقل استادیار ميتوانند با توجه به حوزه تخصصي خود اقدام به برگزاري دوره نمايند.
تبصره: کارشناسان، دانشجویان دکتری و اعضای هیأت علمی با مرتبه مربی که در يک حوزه تخصصي از تبحر خاصي برخوردارند در صورت تاييد گروه آموزشي ميتوانند دوره آموزش آزاد برگزار نمايند.
۹-۲. اعضای هیأت علمی سایر دانشگاه ها یا مراکز تحقیقاتي داخل و خارج کشور با رتبه حداقل استادياري به شرط تاييد گروه آموزشي مربوطه و مشارکت حداقل يک هيأت علمي دانشگاه و عقد قرارداد يا مرکز ميتوانند در دانشگاه اصفهان دوره آموزشي آزاد برگزار نمايند.
ماده ۱۰: نحوه پیشنهاد و اجرای دوره توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه
۱۰-۱. عضو هیأت علمی ابتدا طرح توجیهی مختصر از دوره یا دورههای مورد درخواست را تهيه و به گروه آموزشي مربوط ارائه نمايد.
تبصره: در طرح توجیهی باید محتوای علمی (سرفصل) دوره، شرایط شرکت کنندگان، تعداد، زمان، ميزان شهريه، مدرسان و ساير مسائل پيش بيني شود.
۱۰-۲. درخواست عضو هیأت علمی در گروه آموزشی بررسی و در صورت موافقت طی یک نامه از طريق معاونت آموزشي دانشکده خطاب به مدير آموزشهاي الکترونيکي و آزاد ارجاع داده ميشود.
۱۰-۳. در صورت تایید طرح توجیهی در مرکز، قرارداد اجرای دوره با مجری يا مجريان منعقد مي شود.
۱۰-۴- عنوان و موضوع کارگاه پیشنهادی باید تخصصی باشد. محتوای کارگاه باید حاوي مطالب جديد، نوآورانه و نوعي دستاورد پژوهشي به روز براي مخاطبان در آن حوزه باشد.
تبصره: کارگاه های عمومی از جمله مقاله نویسی، پروپوزال نویسی، آشنايي با فرايندهاي پژوهش و ارتقا و... تخصصي محسوب نميشوند.
۱۰-۵. عضو هیأت علمی می تواند دورههای تخصصی به صورت مشترک با اشخاص حقیقي و حقوقي خارج دانشگاه تعريف و اجرا نمايد. در اين صورت بايد يک نسخه از قرارداد في مابين عضو هيأت علمي و شريک که در آن شرح وظايف و سهم هر کدام از طرفين به طور واضح و شفاف بيان شده باشد به مديريت آموزشهاي آزاد ارائه نمايد.
۱۰-۶. دوره مشترک باید در دانشگاه اصفهان و تحت نظارت مرکز آموزشهای آزاد برگزار شود.
۱۰-۷. در دوره مشترک عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان مسئول امور مالی، اجرایی و علمی دوره خواهد بود.
۱۰-۸. در تدوین و تصویب دوره مشترک باید مفاد مواد ۷ و ۱۰ رعایت شود
ماده ۱۱: درآمدها و هزینه ها
۱۱-۱. کلیه درامدهای حاصل از آموزشهای آزاد حسب مقررات مالی دانشگاه به حساب درآمدهای اختصاصی دانشگاه اصفهان با کد شناسه آموزشهاي آزاد (دفتر آموزشهاي آزاد) واريز ميشود.
۱۱-۲. در دورههایی که توسط مرکز معرفی و اجرا میشود امور مالی به شرح زیر خواهد بود:
۱۱-۲-۱. حداقل۳۰% از درآمدهای هر دوره به عنوان هزینه بالاسری دانشگاه محاسبه می گردد.
تبصره: دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مقاطع ارشد و دکتری در صورتی که مجري کارگاه باشند ۱۰ تا ۲۰% بالاسري به دانشگاه پرداخت خواهند کرد.
۱۱-۲-۲.در دورههایی که در شرایط مختلف برگزار میگردد حق الزحمه مدرس طبق جدول زیر محاسبه میگردد:
در دوره هایی که در دانشگاه و در ساعت اداری برگزار می شود، به ازای هر ساعت تدریس مدرس، معادل دو ساعت حق التدریس عضو هیات علمي (حداقل از معادل دو ساعت حق التدريس دانشيار پايه ۱۵ کمتر نباشد) در همان پايه و رتبه پرداخت مي شود.
|
داخل دانشگاه |
خارج از دانشگاه |
خارج از استان |
وقت اداری |
ضریب ۱ |
ضریب ۱/۱ |
ضریب ۵/۱ |
خارج از وقت اداری و روزهای تعطیل |
ضریب ۳/۱ |
ضریب۵/۱ |
ضریب ۲ |
تبصره: حسب مورد مرکز میتواند با تایید معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلي دانشگاه، حق التدريس مدرس را خارج از ضوابط فوق و به شرط رعايت سقف هزينههاي دوره (مندرج در بند ۱۲-۲-۱) پرداخت نمايد.
۱۱-۲-۳. میزان حق الزحمه مجری دوره به ازای هر ساعت دوره معادل نیم ساعت حق التدریس (هر ۱۸ ساعت معادل ۵/۰ واحد) مدرس در همان رتبه و پایه است
۱۱-۳. حق الزحمه کارشناسان مرکز بابت هر نوبت حضور جهت بازرسی و نظارت در محل دوره، بنا به درخواست رئیس مرکز و تائید معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلي دانشگاه به شرح زير محاسبه ميشود:
۱۱-۳-۱. بابت نظارت دورههایی که در ساعات اداری برگزار میشود به کارشناس حقالزحمهای تعلق نمیگيرد.
۱۱-۳-۲. بابت هر نوبت حضور در دورههایی که در محل دانشگاه و خارج از وقت اداری برگزار میشود حداکثر تا سه ساعت اضافه کار پرداخت خواهد شد.
۱۱-۳-۳. بابت هر نوبت حضور در دورههایی که در محل دانشگاه و در روزهای تعطیل برگزار میشود حداکثر تا چهار ساعت اضافه کار به تشخیص مرکز پرداخت خواهد شد.
۱۱-۳-۴. بابت هر نوبت حضور در دورههایی که در ایام هفته خارج از دانشگاه و خارج از وقت اداری برگزار میشود حداکثر تا پنج ساعت اضافه کار پرداخت خواهد شد.
۱۱-۳-۵. بابت هر نوبت حضور در دورههایی که خارج از دانشگاه و در روزهای تعطیل برگزار میشود حداکثر تا شش ساعت اضافه کار پرداخت خواهد شد.
تبصره: کارشناسان فقط با ابلاغ کتبی رئیس مرکز از دورهها بازرسی مینمایند.
۱۱-۴. در دورههایی که توسط اعضای هیئت علمی در دانشگاه پیشنهاد و اجرا ميشود به شرح زير عمل ميشود:
۱۱-۴-۱. شهریه دانش پذیران به حساب اختصاصی دانشگاه با شناسه آموزشهای آزاد واریز میشود.
۱۱-۴-۲. مجری کارگاه باید هزینه کارگاه را طوری برآورد نمایدکه با توجه به تعداد شرکت کننده، همه هزینه ها اعم از هزينه مدرس، پذيرايي، تبليغات...در آن ديده شود.
۱۱-۴-۳. ۷۰% دریافتی از دانش پذیران بابت کل هزینه ها به مجری پرداخت میشود و ۳۰% باقيمانده به عنوان سهم دانشگاه (بالاسري) نزد دانشگاه باقي ميماند.
تبصره: خارج از درآمدهای کارگاه، مرکز آموزش های آزاد هیچ گونه تعهدی نسبت به پرداخت هزینه های مجري کارگاه ندارد و همه هزينه ها متوجه خود مجري مي باشد.
۱۱-۴-۴. مخاطب این دوره ها میتوانند دانشجویان دانشگاه اصفهان (از سایر رشته ها) یا سایر دانشگاه ها و يا متقاضيان خارج از دانشگاه باشند.
۱۱-۴-۵. عضو هیأت علمی میتواند یک دوره تخصصی آزاد به صورت مجازی تعريف و اجرا نمايد.
۱۱-۴-۶. سهم عضو هیأت علمی بابت کل هزینههای اجرا به صورت مجازی نباید بيش از ۵۰% درآمد دوره باشد.
۱۱-۴-۷. مجری کارگاه حق الزحمه اساتید را باید طبق ماده ۱۲ همین شیوه نامه پرداخت نماید.
۱۱-۴-۸. در ارائه دورههای آزاد مجازی مقررات مندرج در نظام نامه آموزشهای الکترونیکی باید رعايت گردد.
تبصره: کارگاههایی که به پیشنهاد دانشکده یا گروهها به منظور دانشافزایی دانشجويان يا اساتيد برگزار ميشود و با دريافت هزينه همراه نيست، ضمن اطلاع رساني به مرکز آموزشهاي آزاد و تکميل فرمهاي مربوطه، انجام کليه مراحل اداري و مالي و همچنين صدور گواهيها توسط خود دانشكدهها انجام ميشود. در اين موارد گواهي مدرسين و مجري كارگاهها توسط مركز آموزشهاي آزاد صادر خواهد شد.
ماده ۱۲: امتیاز برگزاری دوره آموزشی آزاد برای هیأت علمی
۱۲-۱. اعضای هیات علمی که موفق به طراحی و اجرای دورههای آزاد شوند که براي دانشگاه درآمدزايي داشته باشد از امتياز ارتقاء معادل جذب گرنت در آيين نامه ارتقاء بهره مند ميشوند.
ماده ۱۳: صدور گواهی
۱۳-۱. صدور گواهی شرکت در کارگاه انجام شده، پس از تائید اسامی شرکت کنندگان توسط گروه یا دانشکده و رسید فیش واريزي شهريه شرکت كنندگان صورت ميپذيرد.
۱۳-۲. گواهی کارگاههای آموزشی طبق فرمت دفتر آموزشهای آزاد و الکترونیک و صرفا با دو امضا صادر میگردد که امضاي اول در سمت راست به عهده مدير گروه يا رئيس دانشکده و امضاي دوم در سمت چپ و به عهده مدير آموزشهاي آزاد و الکترونیک خواهد بود.
۱۳-۳. نام مدرس کارگاه بر حسب اهمیت و اعتبار صرفا در متن گواهی خواهد آمد و گواهیهای با امضای مدرس توسط دفتر آموزشهای آزاد و الکترونيک، تائيد نخواهد شد.
۱۳-۴. پس از برگزاری کارگاه گواهی نامه برگزاری کارگاه توسط دفتر آموزشهای آزاد و الکترونیک برای مدرس صادر خواهد شد.
ماده ۱۴: قراردادها
۱۴-۱. قراردادهای دورهها با هر سقف درآمد و هزینه ای بدون رعایت تشریفات کمیسيون قراردادها و با امضاي معاون آموزشي دانشگاه منعقد خواهد شد. قبل از امضاي نهايي قراردادها، نمونهاي از آنها به رويت امور قراردادها و امور حقوقي رسانده شود.
این شیوه نامه در ۱۴ ماده، ۸۵ بند و ۹ تبصره در شصت و سومین جلسه شورای تخصصی آموزشی دانشگاه مورخ ۹۷/۲/۴ و در دویست و پنجمین جلسه هیات رئیسه دانشگاه در روز ۹۷/۱۲/۱۵ به تصویب نهایی رسید و از تاریخ ابلاغ لازم الاجرا است.